email marketing technieken

Om de waarde van een woning te bepalen, kan je een waardebepaling of taxatierapport aanvragen. Zowel bij de verkoop als bij de koop van een huis kan dit erg belangrijk zijn, om te bepalen wat de prijs of hoogte van de hypotheek zal zijn.

Waardebepaling

De waardebepaling wordt uitgevoerd om de hoogte van de verkoopprijs te bepalen. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport. Het taxatierapport van het aan te kopen huis heb je nodig om een hypotheek aan te vragen. Een waardebepaling heb je dus nodig bij het verkopen van het huis, en een taxatierapport bij het aankopen van een huis. Bij de waardebepaling wordt ook gekeken naar de concurrentiepositie van een huis.

Wil jij je huis in Groningen verkopen? Vraag dan eerst een waardebepaling aan. Zo kan je samen met de verkoopmakelaar tot het juiste bedrag komen.

Taxatierapport

Het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie is dat er bij een taxatie een officieel rapport wordt opgesteld, door een gecertificeerde taxateur. In dit rapport staat uitgebreid wat op dit moment de waarde van de woning is. Hierbij wordt er gekeken naar de staat van de woning, het onderhoud en andere belangrijke factoren van het huis. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de huidige markt en de ontwikkelingen daarvan. Een taxatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Op deze manier weet je zeker dat de hypotheekverstrekker de taxatie ook zal goedkeuren.

Bij een taxatierapport wordt ook gekeken naar de bouwkundige staat van de woning. Hierdoor kan er worden vastgesteld wat de conditie is en of het huis na een bepaalde tijd aan onderhoud toe is. Hierbij wordt ook een schatting gegeven van de kosten die dat onderhoud met zich mee zal brengen. Een taxatierapport bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Foto’s van het huis
  • Dingen die bij het huis horen, zoals de tuin, een parkeerplaats en een garage
  • De ligging van het huis en het aantal vierkante meters
  • Marktwaarde met toelichting
  • Juridische aspecten en wetten en regels voor de woning

Heb je een huis gekocht en wens je een taxatie in Groningen? Schakel dan een taxateur in voor de meest volledige taxatie van het aan te kopen huis.

Verkopen of kopen

Als je erover nadenkt om je huis te verkopen, is het verstandig om de marktwaarde vast te laten stellen. Mocht het bedrag op dat moment te laag zijn naar jouw wens, dan kan je er altijd nog voor kiezen om het huis niet in de verkoop te zetten. Als je een huis wil kopen, zal je altijd een taxatierapport aan moeten vragen. Op deze manier kan de hoogte van de hypotheek bepaald worden.