klantenservice

Ontslag op staande voet is nooit leuk. Het is bovendien ook nog eens lang niet altijd terecht. Het is belangrijk om er op een goede manier mee om te springen. In dat opzicht is het dus ook van belang om daar de juiste hulp bij te krijgen. Wanneer je in deze situatie terechtkomt, is het eerst zaak om een jurist in de arm te nemen. Die kan je dan helpen om de zaken op een goede manier af te handelen. Het is belangrijk om eens te kijken wat er allemaal in meespeelt.

Wat zijn geldige redenen?

Het is eerst belangrijk om eerst eens te kijken wat geldige redenen zijn. Het is bijvoorbeeld wel heel goed om te weten wanneer je nu eigenlijk wel ontslag op staande voet kan krijgen. Het is vaak zo dat het dan gaat om crimineel gedrag. Denk aan stelen. Ook frauderen is een voorbeeld. Er zijn echter ook hele andere redenen. Wanneer je in ernstige mate onbekwaam bent om het werk te doen. Of wanneer je zonder geldige reden het werk weigert. Neem al deze zaken dus ook goed in je op, want hier wil je niet bij betrokken raken als werknemer.

Direct duidelijkheid hebben

Het is voor ontslag op staande voet niet alleen belangrijk om een geldige reden te krijgen. Het is ook belangrijk dat de werkgever dit ook direct goed duidelijk maakt. Het is bijvoorbeeld zo dat je direct op het moment van ontslag ook de reden moet krijgen. De arbeidsovereenkomst stopt ook op het moment dat de werkgever je meedeelt dat je ontslagen bent en waarom dat zo is. Dit ontslag hoeft niet langs de kantonrechter. In plaats daarvan kan je het achteraf aanvechten als dat nodig zou zijn. In de meeste gevallen is het zo dat de werkgever de goede kant kiest.

Direct geen loon meer

Het is ook zo dat bij ontslag op staande voet direct geen loon meer wordt uitbetaald. Het is zeker het geval wanneer de reden als geldig wordt ervaren. Je bent dan dus direct vanaf dat moment je inkomsten kwijt. Ook is het belangrijk om te weten dat je in zo’n geval geen recht hebt op een ww-uitkering. Dit kan dus ook best nog wel een probleem vormen voor medewerkers die per direct op straat komen te staan. Ook een transitievergoeding is niet aan de orde in zo’n geval. Neem dit wel mee hierin.

Hulp van een specialist

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat de werkgever gelijk heeft met het ontslag op staande voet. Het kan juist ook zo zijn dat de reden helemaal niet terecht is. Je hebt dan twee maanden de tijd om dit aan te vechten via de rechter. Wat wel belangrijk is, is dat je daar dan een kenner erbij betrekt. Die weet natuurlijk precies hoe het recht in elkaar zit op dit vlak. Je kunt je baan er bijvoorbeeld niet meer terug krijgen. Wel zijn er mogelijkheden op vergoedingen. Daarom is het belangrijk om dit goed aan te pakken.

Tip: Omnius Advocaten